Idén 125 éve született Ádám Jenő, és 30 éve működik a nevét viselő zeneiskola városunkban. Nem kerek, de fontos évforduló zajlott le pár napja: 42 éve 1979. október 5-én nyitotta meg kapuit látogatói előtt az Ádám Jenő Emlékház. Lássuk, mit ír Imre bácsi, az Ádám Jenő Emlékház létrehozásáért sokat fáradozó helytörténészünk az emlékház nyitásáról a Fényszóróban 1979. október 3-án:

Kapunyitás előtt

Ádám Jenő a megnyitóra eljött tömeg koszorújában

Újabb kulturális létesítménnyel gazdagodott Szigetszentmiklós és vele járásunk is. Elkészült augusztus 20-ára az Ádám Jenő Emlékház, s megtörtént a műszaki átadás. Köztudott, hogy a 83 éves zenetudós végrendeletében három évvel ezelőtt szülőfalujára hagyta egész szellemi vagyonát, dolgozószobájának teljes berendezését. A nagyközségi tanács örömmel fogadta az ajándékot, és a falu díszpolgárának szülőházát a megyei tanács támogatásával megvásárolta. Tavaly az egyik tanácsülésen határozat született, felújítják a hajdani szülőházat múzeumnak és ott helyezzük el a zenei hagyatékot.

A munka a múlt év utolsó hónapjában kezdődött az Árpád utcai háznál. A cél az volt, hogy a hajdani – akkor még nádas ház, de az 1920-as évek óta cserepes – kis házat kiállítótermekké alakíttatjuk át. Az első nagy teremben kerül bemutatásra a Kossuth-díjas zenetudós életútja, zenei munkásságának dokumentumai. A második terem az a szoba, ahol az Ádám-család első fiúgyermeke Jenő (majd két évvel később öccse Lajos) 83 évvel ezelőtt született.

Az emlékház berendezése a megnyitó idején

Itt helyezzük el bútorait, a festményeket, amelyek jó része most kerül bemutatásra. A harmadik teremben pedig most az adományokat láthatjuk, míg a negyedik helyiségbe iroda és kutatószoba kerül. Itt lesz elhelyezve a falumúzeum irattára is, mert a kéktói múzeumnál csak kiállításnak jutott hely.

Augusztus 9-én megtörtént a ház műszaki átadása, a hibák javítását augusztus 20-ra teljesítették.

Az átadás óta folyik a kiállítás rendezése. A megyei múzeum jóvoltából a kiállításhoz ingyen kaptunk vitrineket. A többi kiadásokat a nagyközségi tanács fedezte. Megérkezett az adomány is a múzeumhoz Ádám Jenőtől, megkezdődött az anyagok rendezése.

Ezekben a napokban tehát lázas munka folyik a házban. A tervek szerint a múzeumi hónapra, október elejére szeretnénk megnyitni a zenetudósról elnevezett Emlékházat és kiállítást.

V. I.

Vélemény, hozzászólás?