• Reading time:3 percnyi olvasnivaló
  • Post author:

Április 26-án tartotta “Helytörténet és helyi közösség” című konferenciáját a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Szentendrén. A rendkívül színes konferenciában két szekcióban mintegy harminc előadást hallgathattak meg az érdeklődők az ország számos részéből érkező helytörténész-kutatók munkájáról. A délutáni szekció ipartörténetről szóló részét két szigetszentmiklósi előadás is képviselte.

Becz Viktória a Postamúzeum könyvtárosa az idén 90 éves Lakihegyi Rádióállomásról tartott egy színes és informatív előadást. A közönség megismerhette Magyarország egyik legegyedülállóbb ipari műemlékének történetét, egyúttal betekintést nyerhetett az adótorony helytörténeti vonatkozásaiba is. Gondolták volna, hogy a torony a két világháború között turistalátványosság volt? Magyarország és Európa akkoriban legmagasabb építménye sokakat vonzott, így még csárda is üzemelt nem messze tőle!

A következő előadást Miss Nándor, a Helytörténeti Gyűjtemény történész-muzeológusa tartotta a Csepel Autógyár történetéről és Szigetszentmiklós fejlődésére gyakorolt hatásairól. Sokak számára újdonságot jelentett, hogy a Csepel név Szigetszentmiklóshoz is kötődik, és a falu határában 1949-ben megnyitott autógyár az ország közlekedésének arculatát évtizedekig meghatározó járművek gyártását és innovációját végezte.

A konferencia előadásait vágott formában meg lehet majd tekinteni a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár oldalán, illetve a írott formában is megjelennek majd.