100 évvel ezelőtt, 1921 augusztusában született Molnár Imre citerakészítő, akinek gyűjteményét ma is meg lehet tekinteni a Városi Könyvtár és Közösségi Házban, és munkásságának nyomán Szigetszentmiklóson is nagy hagyománya alakult ki a citera művészetének. Lássuk, mit írt Imre bácsi 20 évvel ezelőtt a Miklósi Újságban a hangszerész 80. születésnapja alkalmából!

Köszöntjük a 80 éves Molnár Imrét

Már lassan három éves lesz a Városi Könyvtárban elhelyezett citeramúzeumunk. Egy évtizedes kálvária után talált megfelelő helyet Molnár Imre népi-iparművész citeragyűjteménye. Felbecsülni még nem tudják, milyen kulturális értéket kapott Szigetszentmiklós városa 1998-ban, mely évről évre gyarapodik.

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a 80 éves Molnár Imre citeraművészt, aki augusztusban ünnepli születésnapját. A hivatalos iratok szerint Imre bátyánk 1921-ben látta meg a napvilágot a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban. A citerával már gyerekkorában ismerkedett meg a családban, amikor édesapja abbahagyva a citerázást az egyik alkalommal elébe tette a hangszert az asztalon, mondva: no, gyerök, pöngesd egy kicsit. Hamar megbarátkozott az asztalciterával, volt füle a muzsikához.

Amikor 1943-ban megnősült, Szigetszentmiklósra költözött a család, és a Dunai Repülőgépgyárban kapott munkát – majd az utód Csepel Autógyárban főművezető lett. Kétszer is kapott magas kitüntetést szorgalmas munkájáért; hangszerkészítésre, citerázásra sokáig nem tellett idejéből.

Az 1960-as években beindult országos viszonylatban az érdeklődés a népművészet iránt. Sorban alakultak meg a népdalkörök, tánc-csoportok, citerazenekarok a „Röpülj Páva” mozgalom jóvoltából. Újból divat lett a citeramuzsika – ehhez viszont hangszer kellett. Molnár Imrében is felébredt a múlt emléke, a gyerekkori citerázás. Nagy elhatározással, vasakarattal megtanulta a hangszerkészítés technikáját. Az első biztatást Budai Sándor bácsitól, a Népművészet mesterétől kapta – ennek hatására egy háziműhelyt hozott létre. Molnár Imre keze alól egymás után kerültek ki a szebbnél szebb asztaliciterák – sőt elnyerte munkája jutalmául a Népiparművész címet. Amerre járt szerte az országban, mindenütt gyűjtötte a régi hangszereket, citerákat. Rövid évtized alatt tekintélyes gyűjtemény lett, melyet nagyon sok alkalommal kiállított már az 1970-es évek végén. Amikor aztán nyugdíjas lett, minden idejét a citerakészítésre fordította, és országos hírű hangszerkészítő lett.

Molnár Imre a hangszerek készítése és kutatómunkája során sok kísérletezés és komoly anyagi áldozatok után született meg a gitárkulcsos zenekari mesterhangszer, a „MOLCI”, amely már minden zenei igényt ki tudott elégíteni. Hangszere világszerte ismertté lett, Európán kívül eljutott Japánba, Amerikába, Kanadába, stb. Mindenütt megcsodálták a csikógejes, elektromos, szintetizátorral kombinált díszes citeráit a különböző kiállításokon, ahol Molnár Imre bemutatta.

Városunk Pro Urbe-díjas iparművésze végül is Szigetszentmiklós városra hagyta csodálatos és értékes citeragyűjteményét, melyből 1998 őszén citeramúzeum nyílott a Városi Könyvtár épületében. Sőt a kutatómunkájának eredményét könyvben is sikerült kinyomtatni tavaly nagy örömünkre. Szigetszentmiklós város lakossága, tisztelői, barátai szeretettel köszöntjük a 80 éves Molnár Imre népi iparművészt, a múzeumalapítót!

Vöő Imre

Vélemény, hozzászólás?