114 éve, 1907. március 6-án született Szigetszentmiklóson id. Nádasdy János festőművész. A Budapesti Képzőművészeti főiskolán tanult, ahol Vaszary János és Rudnay Gyula növendéke volt. Festészetét meghatározta otthona, Szigetszentmiklós, és a település átalakulása: ahogy Szigetszentmiklós faluból várossá lett, úgy fejlődött, alakult Nádasdy művészete is.

A szigetszentmiklósiak azonban talán mégsem annyira a festészetéről ismerik: feleségével, Kerekes Katóval együtt építették nagy küzdelmek árán a ma is álló mozit a Szilágyi Lajos utcában. 1948-ban államosították a mozit, és a család életmódváltoztatásra kényszerült. János bácsi a Csepel Autógyárban dolgozott hegesztő szakmunkásként. Részt vett az 1956-os forradalomban, de szerencsére rehabilitálták, és Tökölön rajztanárként dolgozhatott nyugdíjazásáig. Felesége, Kató néni színjátszókört szervezett, és évtizedeken át fontos alakja volt Szigetszentmiklós kulturális életének. János bácsi 1999-ben hunyt el, így nem érte meg, hogy családja visszakapta a mozi épületét. A mozit azóta is fia, Nádasdy János üzemelteti.

Id. Nádasdy Jánosnak meghatározó szerepe volt Szigetszentmiklós kultúréletében, festészete pedig egyedi, és rendkívül izgalmas megtestesülése Szigetszentmiklós várossá válásának.

Vélemény, hozzászólás?