Városunk neve a valamikori faluközpontban álló, Szent Miklósnak szentelt templomtól ered. A mai református templom helyén a Kossuth Lajos utcában a 2012-es ásatáson fellelt bizonyítékok alapján már a 10-11. században állt kápolna, és noha a falu első írásos említése „csak” 1264-ből való, joggal feltételezhető, hogy helységünket már az Árpád-kor elején is Szent Miklós nevével azonosították.

Myrai Szent Miklós kultusza a középkorban valószínűleg igen ismert és népszerű volt, ennek köszönhetően számos település viseli a nevét. A történelmi Magyarország területén mintegy 31 Szentmiklós nevű helység található, de a névadás pontos eredete minden esetben a múlt homályába vész. Egyes források szerint Szent Miklós a halászok védőszentje, így a névadás a vízben bővelkedő, folyóágakkal sokfelé szabdalt Csepel-szigeten egyáltalán nem logikátlan. Ugyanakkor esetleg érdemes eljátszani a következő gondolattal: Myrai Szent Miklós a Római Katolikus Egyházban is ismert és tisztelt szent, mégis elsősorban az Ortodox Egyház számára igazán fontos. Mielőtt államalapító Szent István királyunk elfogadta a római pápa által ajánlott koronát, édesanyja, Sarolt fejedelemasszony (akit a keleti rítus szerint kereszteltek) a bizánci kereszténység terjesztését támogatta Magyarországon – lehetséges talán, hogy Szigetszentmiklós ősi templomát bizánci ortodox hittérítők hatására ajánlották épp a myrai szentnek?

Képünkön a Losonci utcai görögkatolikus Árpád-házi Szent Piroska Templomban található ikon látható, mely Myrai Szent Miklóst ábrázolja, aki nem mellesleg a magyar görögkatolikus egyház védőszentje.

Vélemény, hozzászólás?