46 éve, 1975. július 14-én hunyt el Oláh Andorné Jámbor Ila, országos hírű énekesnő, Szigetszentmiklós lakója, a falu második zeneiskolájának megalapítója. Iskoláját az Alkotás utcában  ma is álló Bagolyvár épületében működtette mintegy 10 éven keresztül. Képünkön hangversenyre induló csoportja látható az iskola lépcsőjén, középen Jámbor Ilával, 1966. február 20-án.

Jámbor Ila 1900. augusztus 31-én született Dombóváron. Szülei korán meghaltak, így nagyszülei nevelték. Elvégezte a tanítóképzőt, utána a pécsi Zenede énekszakán volt ösztöndíjas. Korán férjhez ment Oláh Andor szegény tisztviselőhöz, aki mellett nehezen talált állást: gépírónőként, könyvelőként próbált meg elhelyezkedni. 1934-ben neves nótaénekesek figyeltek fel szép énekhangjára, és hamarosan a Magyar Rádió népdalénekese lett.

Hamarosan komoly sikereket ért el. 1939-ben a Függetlenség című újság így írt róla: „Jámbor Ila a kitűnő és népszerű magyardalénekesnő ez évben is páratlan sikerrel rendezte meg minden évben szokásos nótás hajókirándulását a Dunán. Az immár fogalommá vált Nótahajó ezúttal Vácott kötött ki több mint ezer utasával, akik végig az egész jókedvű, művészi élvezetet nyújtó, daloló kirándulás alatt tomboló lelkesedéssel ünnepelték Jámbor Ilát, a Nótahajó pacsirtáját.”

Tanítványai körében a Bagolyvár lépcsőjén

A második világháborúban azonban megnehezült az életük. A nyilasok férjével együtt koholt vádak alapján meghurcolták, rövid időre internálták is őket. A Budapestet ért bombázások elől Szigetszentmiklósra menekültek, és a Bagolyvárban húzták meg magukat. Ili néni a háború után igyekezett hasznára lenni a falunak: a falusi tanács támogatásával zeneoktatásba kezdett, és 1960 körül kialakult a bagolyvári zeneiskola. Az itt tanult gyerekek közül többen tovább tanultak a soroksári állami zeneiskolában. Emellett Jámbor Ila a katolikus egyház kántora is volt, férje, Oláh Andor pedig évekig tagja volt a Honismereti Szakkörnek.

Vélemény, hozzászólás?