1825. június 18-án született Komáromy Alajos. Talán minden szigetszentmiklósi találkozott már a róla elnevezett utcával, és sokan tudhatják azt is, hogy minden év március 15-én az ő sírjára is kerül koszorú a temetőben. Komáromy Alajos személye nagyon fontos városunknak, de országos hírű személyiség is volt ő!

A gyulai születésű férfiú a Nemzeti Színház örökös tagja, a magyar színészet hőskorának kiemelkedő alakja. 1847 tavaszán ő játszotta a Bánk Bán címszerepét – a darab pedig olyan sikeres lett, hogy Aradon, Gyulán, Békéscsabán, Egerben, Gyöngyösön és Kecskeméten is játszották, Komáromyval a főszerepben, 1848 decemberében pedig a Nemzeti Színházhoz szerződött.

🎖A forradalom kitörése után beállt a debreceni „vörös pántlikás”, 68-as számú zászlóaljba, ahol főhadnagyi rangban szolgált. Feljegyezték, hogy amikor Balmazújvárosban szemlét tartva Kossuth Lajos meglátta Komáromyt, azt a megjegyzést tette, hogy „ilyen legény kellene vagy kettőszázezer”.

A világosi fegyverletétel után büntetésből közlegénynek sorozták be a császári hadseregbe. Egy szemle alkalmával magának Ferenc Józsefnek is feltűnt a daliás legény, meg is szólította: „hogy van?”. Komáromy pedig így szólt: „rosszul, Felség”! Mikor a császár megtudta, hogy lefokozott honvédtiszt, azt mondta: „no, majd lesz jobban is.”

Leszerelése után visszatért a színészethez, és a Nemzeti Színház tagjaként számtalan darabban játszott Moliére-től Shakespeare-ig. A Nemzeti Színház nyugdíjasaként került Szigetszentmiklósra, ahol 1904-ben érte a halál.

Vélemény, hozzászólás?