Ha zene Szigetszentmiklóson, az első név, ami eszünkbe juthat, Ádám Jenőé – a Kossuth-díjas zenepedagógus, zeneszerző nevét ma iskola, sétány viseli. Nem ő volt azonban az első, aki sokat tett Szigetszentmiklóson a zenei kultúra felvirágoztatásáért. A falu első zeneiskoláját Liszt Ferenc tanítványa, Forster Stefánia zongoraművésznő alapította. Lássuk, mit írt erről Imre bácsi a Miklósi Újság hasábjain 1999-ben!

Emlékezés az első zeneiskolánk alapítójára

Ötven éve, 87 éves korában halt meg Szigetszentmiklóson Forster Stefánia zongoraművésznő, Liszt Ferenc zeneszerző utolsó élő tanítványa. A híres művésznő 1929-ben Szigetszentmiklóson zeneiskolát nyitott a Baross utcában, miután ide települt le.

Forster Stefánia Miskolcon született 1862. december 10-én. Apja kereskedő volt, feltűnő nyelvtehetség és jó fuvolás-zenész. Az apa ellenezte leánya zenetanulását, így anyja taníttatta zongorára titokban, a hét gyerek gondjai mellett. Papp Rezső karnagy kezei alatt tanult és 16 éves korában már ő maga adott zongoraórákat Miskolcon.

Forster Stefánia mindössze 17 éves, amikor bekerült a Zeneakadémiára. Erkel Ferenc és id. Ábrányi Kornél előtt zongorázta el felvételi darabját. Gobbi Henrik professzor vállalta oktatását. Az első akadémiai évének (1880. június 23.) évzáró vizsgáján játéka megnyerte a tanárok tetszését és két évre állami ösztöndíjat kapott. Tanára Gobbi Henrik mutatta be Liszt Ferencnek tehetséges tanítványát. Forster Stefánia 1882-től Liszt Ferenc tanítványa volt egészen a mester haláláig – 1886-ig.

A Zeneakadémián a zongora főtanszakról 1884-ben kapott oklevelet.

Pályafutását zeneoktatóként folytatta, előkelő családoknál. A század első éveiben zeneiskolát nyitott először Pesten a Rákóczi utcában, majd az 1910-es évek közepén Soroksáron. Innen 1929-ben Szigetszentmiklósra költözött leányával, aki szintén jeles zongoratanár volt. Ezekben az évtizedekben számos jótékonysági hangversenyt tartott a fővárosban és Soroksáron is. Ünnepelt művésznő volt leányával együtt.

Szigetszentmiklóson a Baross utcában vettek házat, amelyben zeneiskolát nyitottak – a II. világháború után is még tanította a falubelieket, tökölieket, harasztiakat a zene tudományára. Még élnek városunkban olyanok, akiket még tanított a hosszú életet élő művésznő. Számos növendékéből tehetséges muzsikus lett.

Liszt Ferenc utolsó tanítványa Forster Stefánia 1949 februárjában halt meg a Kéktó utcában, és Szigetszentmiklóson temették el. Hagyatékából került be a városi múzeumba is bőven, így ismerjük zenei munkásságát. A korabeli plakátok, meghívók, műsoros estek szórólapjai bizonyítják, eredményes munkát végzett.

Mi kései utódok tisztelettel gondolunk a művésznőre, aki városunk első zeneiskoláját létrehozta és zenére tanította a szentmiklósiakat. Honismereti szakkörünk javasolja a Kulturális Bizottságnak, hogy nevezzünk el utcát az első zeneiskola létrehozójáról – pl. Stefánia utcát a közeljövőben.

Vöő Imre

Vélemény, hozzászólás?