Javában dúl a tavasz, egyre több fa borul virágba, és a különféle kerti virágok is vonzzák a méheket illatos virágaikkal. Szigetszentmiklóson hagyománya van a méhészetnek, ezt a Gyűjteményben őrzött számos, hagyományos fonott kaptár is bizonyítja. Az alábbi cikkben Imre bácsi hasznos leltárát adja a méhészkedés termékeinek, és azok pozitív hatásainak.

A méhészet haszna

Kaptársor Lakihegyen

Nagy a készülődés a méhészek körében, akkor, amikor virágzik az akácfa. A kimutatások szerint hazánkban növekedett a méhészkedési kedv. Sokaknak ma is hobbi ez a kedvtelésből választott mellékfoglalkozás. Az országban 460 méhész szakcsoport működik, a méhészek száma eléri a 40 ezer főt. Fiatalodik a szakma. Zalaapátiban található az ország egyetlen méhész szakképző iskola. Felnőttkorú, már gyakorlott méhészeket képzenek itt tovább, s évente néhány osztályt indítanak, egyenként 25 fővel.

A szabad idő jobb kihasználására választják sokan a méhészkedést. Az ország haszna is jelentős! A szakcsoportokba tömörült méhészeink tavaly csaknem 16 millió dollár értékű mézet és egyéb külföldön is igen keresett terméket adtak át a kereskedelemnek. A méhészkedés közvetlen haszna is jóval több, a mezőgazdaságban, gyümölcsösökben a virágmegporzásnál.

Mézünknek és méhészeinknek egyértelműen jó híre van a világban. Az egy főre jutó mézfogyasztásunk évi fél kiló. Svédországban, Japánban, NSZK-ban 6-12 kg. Sokféle betegség megelőzésére is alkalmas a méz és melléktermékei. Kevesen tudják, hogy a méhek által termelt méz rendkívül jó hatással bír a tüdő, szív, a gyomor, a bél, máj, vese, valamint az idegrendszeri, illetve bőr megbetegedéseire. A mézet a kozmetikai ipar is felfedezte. Sok készítménynek – arcápoló szappanok, krémek, arctejek stb. – alapanyagához is mézet adnak.

A másik mellékterméke a méhészetnek a virágpor és a propolisz. A virágport koncentráltan tartalmazza mindazokat az életfontosságú anyagokat, melyek a szokásos táplálkozásunkból hiányzik. A virágporban 50 féle hatóanyagot mutattak ki. A virágpor rendszeres fogyasztása számos bántalmat és kóros tünetet szüntet meg. Orvosilag javasolt a szedése, általános kimerültség, öregség és gyengeség eseteinél, álmatlanság, vérkeringési zavaroknál.

A propoliszról az első feljegyzések időszámításunk utáni 79-ből származnak. Már akkor felfigyeltek a rómaiak a gyógyító hatására. A propolisz kellemes illatú, barna vagy zöldesbarna, gyantaszerű anyag, a méhész által gyűjtött természetes vegyülék. Számos gyógyszer készül belőle. Az orvosok 18 féle betegségre javasolják a propolisztinktúrát. Használható magas vérnyomás, vese-, májgyulladás, torokfájás, gyomorbélfekély, bőrbetegség, fogfájás, hasmenés, égési sebekre is. Sőt, az ittas embert kijózanítja 1 kávéskanál propolisz 1 dl hideg vízben oldva és fogyasztva.

A fentiekből láthatjuk, hogy milyen értékes termékünk a méz és milyen értékesek a melléktermékek. Ezért támogatja államunk a méhészeket, ez népgazdasági érdekünk.

Vöő Imre

Vélemény, hozzászólás?