Az állandó kiállításunkon megtekinthető régészeti emlékek alapján tudjuk, hogy jóval Szigetszentmiklós első írásos említése, azaz 1264 előtt is létezett a település. Vöő Imre ezt a gondolatot először 1974-ben tette közzé a Fényszóró hasábjain, de bizonyítása részletesen olvasható Simon Albert Szigetszentmiklós története című könyvében, melyben a református templom és környéke itt látható helyszínrajza is megtalálható.

“Tíz évvel ezelőtt ünnepeltük Szigetszentmiklós fennállásának 700. évfordulóját. Egy IV. Béla idejéből származó oklevélben történik először említés Szentmiklósról.
Az elmúlt tíz év alatt végzett kutató- és gyűjtőmunka eredményként ma már sokkal többet tudunk falunkról, mint amit az oklevél elmond. A faluban és határában óriási földmozgatások történtek.
A Bán-dűlőben és az öreg temetőben előkerült leletek azt látszanak bizonyítani, hogy Szentmiklós öregebb település, mint azt a megmaradt írás alapján hittük. Az öreg temető mögötti dombvonulaton lehetett a legrégebbi település, honfoglaló őseink nyári szállásai. Az edénytöredékek, vassarló, kések, örlőkövek és a kemencemaradékok az államalapítás korából keltezhetők.
A begyűjtött leleteket több múzeum régésze megnézte, hitelesítette. Ezek szerint akár 900 éves is lehet a falu. Hogyha lehetőség nyílik rá, az említett területet szeretnénk a Nemzeti Múzeum szakembereivel megásatni.”

Vélemény, hozzászólás?